Kasabamız Melekli'ye Şair Şehriyar Büstü Konuldu - Iğdır

Ekşili Pilav - Iğdır Yöresel Tatlar


Iğdır'ın meşhur tatlarından ekşili pilavın malzemeleri ve yapılışı

3 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
6 su bardağı su, süzülecekse 10 su bardağı su
Tuz

Not: Ekşili pilav iki yöntemle yapılmaktadır. Süzülerek ve kavrularak 
1. YÖNTEM: Tencereye yağ konulur. Pirinçler kızgınlaşan tencereye ilave edilir. Bir süre kavrulduktan sonra diğer yanda kaynamış su veya soğuk su kavrulan pirincin üzerine boşaltılır. Tuzu eklenir. Pişince ateş kısılır. Bir süre dinlendirilip ateşten alınır.
2. YÖNTEM: Büyükçe bir tencerede pilav suyu kaynatılır. Kaynatılan suyu tuz ve pirinç eklenerek pişmeye bırakılır. Pirinçler tam pişmeden ateşten alınıp süzülür. Diğer yanda margarin tavada eritilerek hazırlanır. Süzülen pilav bir tencereye alınarak kısık ateşin üzerine konulur. Erimiş yağ pilavın üzerine dökülerek karıştırılır. Tencerenin ağzına temiz bir kâğıt yerleştirerek kapağı kapatılır. Dinlendirerek iyice pişmesi sağlanır.
Not: Süzme pilavın dinlendirilmesi genelde köz üzerinde yapılır. Bu nedenle yapılması zordur. Daha çok düğünlerde yapılır. Evlerde kavurarak hazırlanır. Hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın pilav servis edilirken üzerine ekşili konulur.

Ekşili Pilav Sosu
500 gr kemiksiz et
1 Su bardağı lepe
1 domates veya 1 çay kaşığı salça
5 gr limon tuzu
2 su bardağı su 
1 çay kaşığı sarıkök 
1 yemek kaşığı margarin
Tuz

1 orta boy kuru soğan veya yarım demet sebzi (yöresel bir ot) et kuşbaşından biraz büyük parçalara ayrılıp tencereye konulur. Lepe ve su eklenerek ateş üzerine alınır. Diğer yanda yağ ile bütün bir soğan kavrulur. (Eğer sebzi varsa soğan kullanılmaz sebzi 2 cm büyüklüğünde doğranır ve yağla kavrulur.) Kavrulan limontuzu konularak tencereye boşaltılır. Daha sonra salça veya rendelenmiş domates, sarıkök, tuz eklenerek iyice pişirilir. Lepeler pişince ateşten alınır.


key: nurselin mutfağı, ığdır yemekleri, pilav, ekşili pilav tarifi,


Yorumlar