Kasabamız Melekli'ye Şair Şehriyar Büstü Konuldu - Iğdır

Iğdır Melekli'de Pepino Yetiştiriciliği | Melekli.com


Tarih: Temmuz 16, 2012

Iğdır’ın Melekli beldesinde yetiştiriciliğine ilk başlanan Güney Amerika’ya özgü meyve olan ‘pepino’ ilk mahsulünü verdi.
Doğuda ilk defa Iğdır’ın Melekli beldesinde Arif Oluz tarafından üretimine başlanan pepino Türkiye’de pek tanınmayan, sadece Akdeniz Bölgesi’ndeki seralarda kısıtlı sayıda yetiştirilen bir meyve olduğu belirtildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Oluz, Iğdır’da deneme amaçlı yetiştirdiği pepinoların son derece iri ve kaliteli olduğunu söyledi.  Söz konusu meyvenin ilk ürünü bundan yaklaşık 20 gün önce aldığını belirten Oluz,15 gün sonra ise ikinci mahsullerini toplanacağını bildirdi.
Arif Oluz, “Besin değeri bakımından oldukça değerli olan pepino, şeker hastalığı, kemik erimesi, dalak yetmezliği, bağırsak kanseri, gen hastalığı, mide rahatsızlığı, anemi (kansızlık), hemofili (kanın pıhtılaşmasındaki bir bozukluğa bağlı kanama hastalığı), eklem romatizması gibi birçok hastalığa da iyi geliyor. Çocuklarda kemik gelişimine de iyi gelen meyvenin, içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde idrar yolları ve solunum yolları enfeksiyonlarında da vücudun direncini arttırarak yara ve dış iltihaplarına karşı da etkili olduğu görülmektedir” dedi.


Yorumlar