Kasabamız Melekli'ye Şair Şehriyar Büstü Konuldu - Iğdır

Iğdır Ovasında Yarmalar Çatışması | Melekli'ye Ermeni Saldırısı

IĞDIR OVASINDA YARMALAR ÇATIŞMASI (Melekli’ye Ermeni saldırısı)

  Temmuz 1919 sonlarında Ermeniler Melekli’ye saldırdılar. Halkın kasabayı terketmesini önlemek ve büyük kırgından kurtarıp dayanışmayı sağlamak için Iğdır/Revan Açmiyazin şosesinin (Iğdır’dan 9 km uzakta) Yarmalar geçidini kestiler.

        O sırada Melekli, Karakoyunlu ve Iğdır halk kuvvetleri ile Ermeni çeteleri arasında şiddetli çatışmalar başladı. Üç yönden saldırı altında kalan Ermeni kuvvetleri bozuldu. Hayli ölü vererek ve bir çok malzemeyi bırakarak kaçtılar. Kaçanların bir çoğu Alican köprüsünü aşıp Arasın diğer tarafında konuşlandılar. Bir grup ise Karakoyunlu ilçesi güneyindeki Taşburun’u aşacaklardı. Burada çok sayıda Ermeni kuvveti ve onlara ait silahlar mevcuttu. Fakat Ermeniler burada da başarılı olamadı ve Iğdır Kuvvetlerinin çabaları sonucunda Ermeni kuvvetleri bozguna uğradı.

       Melekli Cengiz Bey Şurasının en önemli kuvvetlerinden biriydi.4000 nüfusa sahipti. Sakinlerinin hepsi Türk olup, geçimini hayvancılık ve tarımdan sağlıyordu… içlerinde çok büyük bir teşkilatlanma mevcuttu .Hasan Mirza Mehmet oğlu, Hanife Hüseyin Oğlu milislerin iaşe işlerini yürütüyorlardı.

KAYNAK: HER YÖNÜYLE IĞDIR (ZİYA ZAKİR ACAR)

Yorumlar