Kasabamız Melekli'ye Şair Şehriyar Büstü Konuldu - Iğdır

Ölü Bayramı - Kabirüstü Ziyaretleri | Melekli Nevruzu




Caferiler, kendileri açısından Nevruz geleneğinin önemli parçalarından biri olan ''Ölü Bayramı'' kapsamında kabir ziyaretleri yapıyor.
Son cemrenin toprağa düşmesiyle Nevruz Bayramı heyecanı yurt genelinde yaşanıyor. Caferiler de Nevruz Bayramı'ndan bir hafta öncesine denk gelen "Ölü Bayramı"nı çeşitli etkinliklerle kutluyor.
Ölüler için yapılan hayırları kapsayan bu bayram geleneği doğrultusunda Caferiler, yakınlarının mezarını ziyaret ediyor, bozulan mezar taşlarını onarıp bakımını yapıyor.
Evlerinde hazırladıkları tatlı ve şekerlemeleri mezarlıkta çocuklara veren Caferi vatandaşlar, günün erken saatlerinden itibaren yakınlarının kabirlerinin başına gelenlere kolonya ikram ediyor.
Bazıları ise hayatını kaybeden yakınlarına dua edilsin diye gelecek olan kişiler için mezarın üstüne şeker ve kek dilimi bırakıyor.
"Ölüler Bayramı", yıl içinde bir yakınını kaybedenler için ise "kara bayram" olarak nitelendiriliyor. Gençler, her akşam namazı öncesi yakınlarının mezarının başında ateş yakarak onları unutmadıklarını gösteriyor.
- "Bu bir bayramdır"
Ehl-i Beyt Alimleri Derneği Başkanı Veli Beder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ölü Bayramı" geleneğinin Türk-İslam sentezinin bir parçası olduğunu söyledi.
Ölümün yeni bir başlangıç olarak kabul edildiğine işaret eden Beder, "Caferi toplumu olarak Nevruz Bayramı'nı kutlamadan önce Ölü Bayramı'nı kutlarız. Bir taraftan baktığınızda bu bir bayramdır. Herkes ölen yakınını ziyaret etmeye mecburdur. Bu açıdan ölü bayramı olarak anılır" dedi.
Beder, Ölü Bayramı'nın ölenler için hayır toplayabilmek amacıyla düzenlendiğini aktardı.
Her ölünün duaya ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Beder, şöyle konuştu:
"Burada hocalar, ölülerimiz için dualar okuyor. Bozulan mezarlar tamir edilir. Yıl içinde ölen vatandaşların yakınları için de yas tutulur ve evleri ziyaret edilir. Bu ziyaretlerin sonunda da Nevruz kutlamaları yapılır. Nevruz ateşini, Ölü Bayramı bittikten sonra yakacağız. Mezar başında şeker ikramı da yapılıyor. Adettir bu. Bazı insanlar şeker ve pasta getirir. Bu şekilde ölüsü için hayır duası almaya çalışır."
Yakınlarının kabrini ziyaret etmek için mezarlığa gelen Ali Ekber Gülaç ise Ölü Bayramı'nda Caferi toplumunun mezarlıklara akın ettiğini dile getirdi.
Ölü Bayramı'nın yılda bir kez gerçekleştiğini anlatan Gülaç, "Ölülerimiz için hayır toplama, sağ kalanlar için de acıları paylaşma günüdür. Mezarları ziyaret ediyoruz, dualar okuyoruz, hayır işleri yapıyoruz. Çeşitli ikramlar yaparak dua toplamaya çalışıyoruz. Yılda bir sefer olduğu için bizim adımıza çok değerli bir gün" ifadelerini kullandı.

Yorumlar