Kasabamız Melekli'ye Şair Şehriyar Büstü Konuldu - Iğdır

Semeni Çiminden Yapılan Nevruz Geleneği; Semeni Helvası | Meleklicom

Nevruzun gelmesiyle bayramı karşılamaya hazırlananlar birer işle uğraşıyor. Sovyet döneminde akıllardan  çıkmış gelenekler, uzun süredir yapılmamış tatlılar her yıl yeniden hayatımıza dönüyor.
Nevruzla ilgili öyle tatlılar var ki, hazırlanması zor olduğundan çok az kişi onu pişirmekle uğraşıyor. Bunlardan biri de İran’da Samanu, Azerbaycan Türk’lerinde ise semeni helvası olarak bilinen tatlı türüdür.

Türk dünyası veya yakın coğrafyada, Nevruz bayramı öncesinde bolluk-bereket sembolü olarak Nevruz günü yemeği/tatlısı  yapılmak üzere evlerde ve tören alanlarında masalara konulan küçük kaplar içinde semeni yani çimlendirilmiş buğday bulunmaktadır. Özellikle Azerbaycan’da Nevruz bayramı öncesinde iki sebepten dolayı buğday çimlendirilmektedir. Birincisi, bayram günü sofrayı süslemek, ikincisi ise Nevruz helvası yapmaktır

Azerbaycan ve Özbekistan gibi kardeş Türk halklarının örf ve adetlerinde yer aldığı, geleneksel bir yemek olduğu, baharın gelişi ve tabiatın yeniden canlanmasını ifade eden Nevruz bayramında belli evlerde kaynatıldığı bildirilmektedir. Semeni helvası, Nevruz kutlamalarının esasını oluşturmakta, kimi aileler yanında, resmi kurumlardan bazıları tarafından da pişirildiği bildirilmektedir. Özellikle birbirine komşu ailelerin bir araya gelmesi ile üretilen ve yapımı en az bir gün süren Semeni Helvası, yeni yılın bereketli olması dileğiyle halka ikram edilir.

Semeni helvasını pişirmek için önceden semeni yetiştirilir,  çimlenen semeni ezilir (veya kıyma makinede çekilir) veya suyu çıkarılır. Bu su ile buğday unundan (kepekli un daha iyi olur) hamur yoğrulur, yoğrulan hamur kavrularak helva elde edilir. Sonra  pekmez, biber, zencefil, karanfil, anason, tarçın katılarak karıştırılır. Hazır olan helva elma büyüklüğünde sıkılaştırılarak servis edilir.

Yorumlar