Kasabamız Melekli'ye Şair Şehriyar Büstü Konuldu - Iğdır

Melekli Muharrem Ayı | Video Arşivi | Iğdır

Melekli Muharrem Ayı | Video Arşivi | Iğdır Matem Ayı

10 adet video. Videolara player'ın sol üst köşesinden ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Muharrem Ayı Foto Galeri İçin TIKLAYIN



Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Veli Beder, kentte yaşayan Caferilerin Muharrem ayı boyunca yas tutacaklarını belirterek, "Bu ayı biz Müslümanlar hüzün, matem ayı olarak kabul ederiz. 2 ay boyunca evlenme, sünnet ve düğün gibi işler yapılmaz. Süs ve nefse hitap eden davranışlardan uzak durulur" dedi. 

Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği, Atatürk Caddesi Zübeyde Hanım Bulvarı'nda Hz. Hüseyin'in şehit edilişi sırasında yaşanan acıları anlatan resim ve yazıların yer aldığı çadır kurdu. 

Dernek başkanı Beder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hz. Hüseyin'in birçok topluma örnek olduğunu ifade ederek, "Kerbela'da şehit edilişi öncesinde yaptıkları, ezilmiş, hor görülmüş Müslüman ve Hristiyan birçok topluma örnek olmuştur" dedi. 

Beder, Hz. Hüseyin'in Kerbela'da mertebe, koltuk sevdası için savaşmadığını, İslam için savaştığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Hz. Hüseyin, İslam'ın ayakta durması ve yapılan zulümlere dur denilmesi için 72 yaveriyle şehit edilmiştir. Muharrem ayı İslam'ın kanayan yarasıdır. Muharrem ayı bizler için yas ayıdır. Peygamber efendimizin torunu imam Hüseyin Kerbela'da Yezit ve ordusu tarafından susuz bırakıldıktan sonra Peygamber torununa yapılmayacak işkenceler sonucu şehit edilişidir. Bu nedenle bu ayı biz Müslümanlar hüzün, matem ayı olarak kabul ederiz. 2 ay boyunca evlenme, sünnet ve düğün gibi işler yapılmaz. Süs ve nefse hitap eden davranışlardan uzak durulur. Cennet gençlerinin efendisi olan Hz. Hüseyin ve şehit düşen Ehlibeyt sevdalıları için evlerde mersiyeler okutulur. İmam Hüseyin için yas tutulur." 

Beder, siyah kıyafetler giyen deste gruplarının akşam vakitlerinde Caferilerin ibadet ettiği 150'ye yakın camide toplanarak, Hz. Hüseyin'e yakılan ağıtlar eşliğinde "sine vurma" gibi yas törenleri yaptıklarını, yas törenlerinin 2 ay boyunca devam edeceğini kaydetti.

Yorumlar