Kasabamız Melekli'ye Şair Şehriyar Büstü Konuldu - Iğdır

Su Sıkıntısı Çifçiyi Lağım Suyuna Yöneltti

MELEKLİ KASABASINDA SU SIKINTISI ÇEKEN ÇİFTÇİ TARLASINI LAĞIM SUYUYLA SULUYOR

Iğdır’da yaşanan kuraklık yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kasabamızda ve ilçelere bağlı köylerde susuzluktan tarlalar kurumaya başladı.
Doğu Anadolu’nun sebze ve meyve ambarı olan Iğdır’ın ekonomise tarıma dayanmakla birlikte faal Nüfusun % 75’i Tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta ve yıllık Safi Gelirinin % 40’ı tarımdan elde edilmekte. Susuzluktan ekinleri kuruyan Iğdır ili  çiftçileri gözünü kanalizasyon suyunun aktığı tahliye barajına dikti. Doğu Anadolu’nun sebze ve meyve ambarı olduğunu hatırlatan Çifçiler, “ovamızda ekili alanları vuran kuraklığın etkilerinin önümüzdeki günlerde daha da artacağının işareti olduğunu belirttiler.
Çifçiler, “Bahar mevsiminde beklenilen yağış düşmedi, ekili alanlarda susuzluk nedeniyle toprak çatladı. Ekonomik durumu iyi olan bazı çiftçiler, açtıkları kuyulardan Motorla çekme yöntemiyle tarlalarını sulamaya çalışırken, bazı çiftçiler ise Tahliye Kanalından Akan Kanalizasyon Suyundan faydalanmak için Tahliye kanalına bent vurmaya çalışarak tarlalarını sulamaya çalışıyorlar. Parası olmayan çifçilerin ise tarlaları kurumaya devam ediyor. Bu da başlı başına büyük hastalıklarıda beraberinde getirmesi bekleniyor.
Çifçiler “Kasabamız ve diğer Iğdır köyleri ciddi bir susuzlukla karşı karşıya. Kurumuş tarlaları kurtarmak için sondajlarla azda olsa su aihtiyacını gidermeye çalışıyoruz.” dedi. Su gelmezse çiftçinin geçim kaynağı yanıp kül olacak. Vatandaşlar perişan.
 Bir hafta içerisinde tek geçimi çifçilik olan vatandaşlar kuru toprakla baş başa kalacak. Çiftçiler “Aras Nehri üzerinde kurulan HES’lerin elektrik üretimine başlamasıyla suların büyük bölümü kesildi. Iğdır barajında su seviyesinin düşmesi ana kanallarda su sıkıntısını ortaya çıkardı. HES tesislerinde elektrik üretimine ara verildiği taktirde vatandaş bu çileden kurtulacak. Biran önce su sıkıntımızı gidersinler. Tarlalarımız kurursa bunun vebali ağır olur.” şeklinde konuştular.

Yorumlar